Belgrade Beer Fest
12-16.08.2009.Belgrade Beer Fest
Odjila

13.08.2009. četvrtak, 20:10 - 20:50

 

Odjila, čuvena grupa iz osamdesetih, poznata je po svojim osobenim izvođenjima ciganske muzike.

Od početka izvodi širom sveta prepoznatljivu cigansku muziku, oslanjajući se na tradiciju teatra "Romen" iz Moskve i muziku iz legendarnih filmova "Cigani lete u nebo", "Moja slatka umiljata zver", itd.

Data/Images/odjila_s.jpgU periodu od 1983. do 1990. godine izdali su tri albuma (dva zlatna). Na trećem albumu je muzika iz filmova u kojima su učestvovali, što muzički, što glumački: "Tamna strana sunca" (prva glavna uloga Bred Pita), "Drugi čovek", "Osmi dan u nedelji" (glavna uloga Daša Bosnić iz grupe Odjila) itd.

U tom periodu dobili su i nagrade: "Orfej" za najbolju ploču po izboru JRT-a, kao i evropsku nagradu za najbolju pesmu "Solnišku" u okviru takmičenja za najbolji radio snimak u Evropi.

Odjila je prva estradna grupa koja je imala koncert u "Kolarcu" hramu klasične muzike, kao i prvi muzički sastav koji je koncertirao u Mariborskom pozorištu.

Imali su koncerte i nastupe u svim značajnijim dvoranama u ex Yu. Bili su predstavnici Jugoslavije na svetskom festivalu ciganske muzike 1988. god. u Londonu gde su dobili više priznanja, čak i od Gipsy Kingsa. Koncertirali su širom Evrope pa sve do dalekog istoka.

Početkom devedesetih došlo je do raspada benda, a ponovo su se okupili 13 godina kasnije.

www.grupaodjila.com

Vesti
© beogradska kulturna mreža - music & more | designed & produced by MASSVision, powered by cMASS